Taal

Presentatie Ugresic

Hierbij nodigen wij u, mede namens schrijfster Dubravka Ugrešic, vertaler Roel Schuyt en uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, van harte uit voor de feestelijke presentatie van

Dubravka Ugrešic, Europa in sepia
(vertaald uit het Kroatisch door Roel Schuyt)
Nijgh & Van Ditmar 2015, 376 pag, paperback: € 24,95

op vrijdag 22 mei van 17 tot 19 uur

bij

boekhandel Pegasus
Singel 367, Amsterdam
 

In Europa in sepia dwaalt Dubravka Ugrešic van de Amerikaanse Midwest tot Zuccotti Park, en van de Ierse Aran-eilanden tot Jeruzalems Mea Shearim, van de tristesse van de Nederlandse Vinex-wijken tot de rellen in Zuid-Londen. Ondertussen stipt ze tal van kwesties aan, van de lusteloosheid in Centraal-Europa tot de verveling in de Lage Landen. Met een vinger aan de pols van een uitgeput Europa en een andere aan die van postindustrieel Amerika, onderzoekt Ugrešic de fall-out van politiek falen en de vuilnisbelt van de populaire cultuur.

Met compassie en vol melancholische twijfel schrijft ze in deze essaybundel over de verdwijning van de toekomst, de zorg over het feit dat er geen nieuwe utopieën zijn verschenen na de ineenstorting van het communisme, en hoe onze tijd er een is van ongebreidelde nostalgie en zucht naar het verleden. Getemperd door Ugrešic’ lichte toon en haar instinct voor het absurde, is Europa in sepia een bundel vol betoverende wanhoop.

Tijdens de presentatie gaat vertaler Roel Schuyt in op leven en werk van Dubravka Ugrešic. Hij draagt met enige vrienden tevens zorg voor de muzikale omlijsting. Wim Bosch leest enige fragmenten uit Europa in sepia.

Search engine powered by ElasticSuite