Taal

Vluchtcode Vlinder

Graag nodigen wij u uit voor de feestelijke presentatie van: 
 

Margriet Brandsma
Vluchtcode Vlinder
Hoe de DDR miljarden verdiende aan de verkoop van gevangenen.

Een verhaal over liefde, verraad en mensenhandel, gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Conserve 2014, 181 blz., paperback, € 17,99

op donderdag 13 november van 17 tot 19 uur 
bij boekhandel Pegasus, Singel 367, Amsterdam

Naast Margriet Brandsma zal ook het echtpaar Michael en Rina Ogertschnig-Zijlstra, hoofdpersonen uit het boek, aanwezig zijn!

In 1973 probeert Michael Ogertschnig te vluchten uit de DDR. Zijn Nederlandse verloofde Rina Zijlstra heeft contact gelegd met een mensensmokkelorganisatie die de vlucht wil organiseren. Maar Michael wordt verraden. Hij belandt in de gevangenis en komt pas jaren later vrij. Als menselijke handelswaar: West-Duitsland is bereid de DDR te betalen voor zijn vrijheid.
Michael was geen uitzondering. Uit veelal humanitaire overwegingen kocht West-Duitsland mensen uit de DDR vrij. De prijs liep op naar ruim 95.000 D-Mark per gevangene. De DDR verdiende miljarden aan deze mensenhandel. Ook vijfentwintig jaar na de val van de Muur hangt nog een geheimzinnige waas over de omstreden Freikauf. Aan de hand van het persoonlijke relaas van Michael en Rina gaat dit boek daarop in. Vluchtcode Vlinder probeert onder meer een antwoord te vinden op de vraag die Michael en Rina bezighoudt sinds de dag van de mislukte vlucht: wie heeft Michael verraden?

Margriet Brandsma (St. Pancras, 1957) publiceerde eerder Waar is de muur? - Verhalen over Berlijn (2006) en de biografie Het mirakel Merkel (2012) bij uitgeverij Conserve. Ze werkte meer dan twintig jaar voor het NOS Journaal als politiek en algemeen verslaggever en ook als correspondent in Berlijn. Nu heeft ze haar eigen bedrijf voor tekst- en videoproducties en richt ze zich meer op het schrijven van boeken.

Iedereen is welkom en de toegang is gratis.
Graag horen wij van u of u komt: 020-6231138 of winkel@pegasusboek.nl

Mocht u onverhoopt de presentatie niet kunnen bijwonen, dan kunt u een gesigneerd exemplaar van Vluchtcode Vlinder bij ons reserveren!

Search engine powered by ElasticSuite